Tüketici Köşesi / Sk Sorulan Sorular
 

Nektar ile %100 Meyve Suyu arasndaki fark nedir?

Meyve türevli içecekler, içerdikleri meyve oranna göre dört ana kategoriye ayrlr. Bunlar meyveye yaknlk sralarna göre: 

  • Meyve Suyu
  • Meyve Nektar
  • Meyveli çecek
  • Aromal çecek
  •  

    Meyve suyu, tümüyle meyveden oluan bir içecektir. Türk Gda Kodeksi'ne göre meyve oran %100'dür. 

    Ancak her meyve %100 meyve suyu ilemeye uygun deildir. Portakal, elma, nar, armut vb. meyveler dorudan ya da tek bana %100 meyve suyu ilemeye uygunken, baz meyve türleri doal yaplarndan dolay, tek bana %100 meyve suyu olarak üretilmeye ve tüketilmeye uygun deildir. Örnein kays ve eftali kvam koyu olduundan, vine ve limon tad çok eki olduundan meyve suyu olarak tüketilmezler. Bunlar belirli miktar su ile seyreltilir ve su ile bozulan tat dengesinin eker vb. maddelerle yeniden kurulur. te bu grup, meyve nektardr. 

    Nektarlara eklenmesine izin verilen ekerin maksimum miktar ve minimum meyve oranlar, yasal olarak Türk Gda Kodeksi'nde belirlenir. Bunlarn meyve oran meyvesine göre deiiklik gösterse de, %25 ile %99 arasnda bulunur. Örnein bu oran; limon nektarnda bu oran %25, vine nektarnda %35, kays nektarnda %40, eftali nektarnda ise %50'dir. Bunlarn belirli oranda karm ile %100 çoklu meyve suyu da elde edilebilir.